Sfeer

Jaarfeesten

Bij de Krentebloesem vieren wij de jaarfeesten met de kinderen en de ouders. Sommige jaarfeesten zijn met de ouders en andere zonder de ouders. Van te voren is hier een mooi overzicht van gemaakt en duidelijk aangegeven. Voor ieder jaarfeest met de ouders komt een uitnodiging en wordt er gevraagd waar u een helpende hand kan bieden. Dit kan zijn, koffie en thee verzorgen, pinksterbolletjes bakken, pompoensoep maken of iets lekkers meenemen voor het ontbijt.

Alle jaarfeesten op een rijtje

Herfstmarkt: Voor de eerste keer gaan wij met zijn allen de herfst inluiden met een herfstmarkt bij de Krentebloesem! In de bijlage vind u hier meer informatie, bij vragen kunt u ons altijd bereiken via email of telefoon. Herfstmarkt bij de Krentebloesem.pdf

Michaelsfeest:
Bij dit feest vieren we kracht en gaan we proberen door middel van moed spelletjes de draak (denkbeeldig) te verslaan. We vieren hierbij dat we een goede oogst hebben gehad. Samen met de kindjes van de Krentebloesem vieren we dit feestje door mais te poffen en te genieten van de popcorn, de geuren en de nieuwe smaken. We maken met de kinderen zwierezwaaiers en laten deze dansen in de wind. Ook is er een brood gebakken die we gezamenlijk opeten. Dit feestje vieren we samen met de kinderen.

Sint Maarten:
We vieren hier de warmte van de donkere tijd die komen gaat. Als voorbereiding op het kerstfeest. Met dit feest is het belangrijk dat we in deze periode met de kinderen weer langzaam naar binnen kruipen om ons klaar te maken voor de donkere tijd. Het feestje wordt gevierd met de kinderen en de ouders en dit gebeurt in de avonduren. We hebben met elkaar een knolletje uitgehold waar we ook de soep met elkaar van eten. We lopen over de straten en zingen liedjes met elkaar.

Advent:
Voordat wij de kersttijd in gaan met elkaar is daar de tijd van de advent. De weken voor kerst geven wij aandacht aan een kort en krachtig verhaaltje van het stenenrijk, plantenrijk, dierenrijk en het mensenrijk. We vieren dit doormiddel verhalen waarin we de kinderen meenemen in het kringetje en steeds het verhaaltje een stukje uitbreiden. Ook wordt het licht hier belangrijk. Iedere volgende week gaat er een kaars meer aan bij de krans die centraal staat in deze periode. De kinderen krijgen aan het einde van de periode een klein presentje mee naar huis. Dit is een feestje voor de kinderen.

Sint Nicolaas:
Het feestje van geven en ontvangen. Het feest wordt gevierd met alle kindjes van de krentebloesem. Voorafgaand aan dit feest is er een werkavond. De ochtend van het feest is er doormiddel van een verhaal en de liedjes. Samen bekijken we het moois en is er als afsluiting warme chocolademelk met een speculaasje. Het feestje is er voor de kinderen en de ouders.

Kerstmis:
We vieren bij de Krentebloesem het kerstfeest door al weken ervoor te genieten van het kerstverhaal en de denneboom die een mooie plaats heeft in de klasjes. De lichtjes en prachtige versiering roept verwondering op. Twee ochtenden voor de vakantie zal er een kerstontbijt zijn met de kinderen en de ouders. We vragen hier altijd een bijdrage van de ouders in de vorm van een zelfgemaakte lekkernij.
In het klasje is er een klein stalletje gemaakt en hier spelen de kinderen het kerstverhaal na.

Driekoningen:
Met Driekoningen laten we de kinderen in de verwondering komen van de drie sterren en de mantel. In het kringetje zingen we het koningslied en zijn de kinderen in de nabootsing. We eten deze ochtend een Driekoningen cake en de kinderen zijn veel in het rollenspel met de kleding en attributen hiervoor. Het feestje is er voor de kindjes.

Maria Lichtmis
We vieren hier met de kinderen dat het weer langzaam licht gaat worden. Alle feesten van het licht van binnen wordt vervaagd door het komende licht van buiten. We geven symbolisch het licht aan moeder aarde terug door middel van walnoten lichtjes te begraven in de tuin. Het feestje is er voor de kindjes.

Carnaval:
We geven kort en krachtig aandacht aan het feest van Carnaval. Ieder jaar zullen wij hier op gepaste wijze en rust met de kinderen iets maken. Er zullen in die week verkleedkleding in de klasjes zijn. Dit feestje is er voor de kindjes.

Palmpasen
De week voor Pasen vieren we palmpasen en maken we een mooie toch met onze mooi versierde palmpasenstokken. In de weken voorafgaand versieren de ouders deze met de kinderen. Alle ouders en kinderen zullen hiervoor worden uitgenodigd.

Pasen:
Bij het paasfeest maken we met elkaar een paasontbijt. We nemen van allerlei lekkers mee en kijken wat hierin gepast is om mee te brengen. We vragen hier om een bijdrage van de ouders in de vorm van een lekkernij. Als we met de kindjes de dag verder vervolgen zullen we paaseitjes zoeken in de tuin.

Pinksteren:
Met Pinksteren vieren we dat de natuur weer in bloei staat en dat laten we zien door prachtige bloeiende bloemen in het klasje. Op de ochtend vieren we met de kinderen die feestje en zingen en dansen wij in het kringetje. Met mooi weer zijn we in de tuin en doen we daar de pinksterdans. Bij een goed moment zien de ouders ons nog dansen in de tuin. We eten met de kinderen de zelfgebakken pinksterbolletjes.

SintJan:
Vlak voor de grote vakantie vieren wij met elkaar het Sint Jan. Samen met alle ouders en kinderen hebben we een fijne ochtend in het park. We hebben allemaal een gevulde picknickmand mee en genieten van al het lekkers met elkaar. De kinderen en juffies hebben bloemenkransen in het haar en wij dansen met elkaar de bloemendans. Aan het einde van het feest krijgt iedereen een boekje veldbloemen mee naar huis.